,

Har sökt runt lite på nätet inatt och inatt kom jag in på sidor där det stod om hedersmorden på Fadime Sahindal, Sara Abed Ali och Pela Atroshi.

Jag sitter och läser och lyssnar på deras berättelser och jag blir imponerad av deras mod. Man inser nog inte vilket mod det faktiskt krävs av dessa kvinnor för att våga stå upp för sig själva för att kuna leva sitt liv i frihet.

Jag har framför allt läst mycket om Fadime Sahindal en kvinna som alla ska känna igen.

HÄR kan du lyssna, där du får höra henne själv tala, andra berätta, höra samtal advokater tala, dialoger från rätten och lära dig om vad hon gjort och vad hon kämpade för.

Som svensk eller utländsk kan man ta lärdom av de mod Fadime hade.

Fadime var en kurdisk kvinna, invandrad till Sverige från Turkiet som blev hedersmördad av sin far den 21 januari 2002 i Uppsala då hon bara var 26år fyllda. 

Hon talade öppet om de våld hon hade fått stå ut med främst pga att hon var förälskad i en svensk man som hon nu ville gifta sig med men även för hennes starka sätt att motarbeta de hennes far tyckte var rätt. 

Hennes far och bror var sen tidigare dömda för att ha misshandlat och hotat Fadime.


Hon hade hösten 2001 hållit ett tal i Riksdagen om våld mot kvinnor, där hon berättade om hur hennes familj hade förändrats sedan de flyttat till Sverige, hur hennes manliga släktingar hade börjat vakta henne för att de inte tyckte om hennes "västerländska" sätt att leva. Fadime Sahindal hade även vid flera tillfällen framträtt i media, bland annat i flera TV-program, där hon berättat om sin utsatta situation.



Trots faderns och broderns dödshot satte sig Fadime 21 januari 2002 på tåget mot Uppsala. Hon skulle resa iväg för att avsluta sina studier men innan ville hon säga farväl till sina småsystrar och mor. 

När hon hade var hos sin mor och systrar och tagit adjö öppnade hon dörren för att gå mötte hon sin far. Han riktade en pistol mot henne, tog tag i hennes hår och avlossade två skott. Det ena skottet träffade Fadime i pannan och det andra i käken.. Obduktionen visade att Fadime avled av det första skottet. 


Fadern greps strax efter midnatt och erkände under dagen i första förhöret. Som motiv angav han att Fadime  hade vanhedrat sin familj och släkt genom att ha sett till att hela världen fått kännedom om hur vissa kurdiska kvinnor behandlas. Enligt honom var Fadime problemet och nu var problemet borta.


Vill du höra mer, lyssna på länken ovan och även genom att söka på de andra namnen kan du läsa mer om de kvinnorna/ flickornas historia.

 



Det jag vill ha sagt med det här inlägget är när någon gör som Fadime så blir det med atomantik jobbigare och svårare. Att anmäla någon för hot, ja jobbigt MEN du har din familj som stöd. Fadime hade ingen!

Men hon stod på sig, för de hon trodde på, det hon ville och det hon drömde om. 

Tänk, ta de du vill ha, se till att just din dröm blir sann och stöd orginationer som Glöm aldrig Pela och Fadime

(Det har nyligen skett ytligare ett hedersmord, dock inte uppklarat, men detta fall har inte fått någon uppmärksamhet utan de känns mer som om det blivit ner tystat... varför? Mordet på Jian Subhi HÄR ) Fundera på det VARFÖR?






Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0